Zomrela niekdajšia prezidentka Americkej filmovej akadémie Fay Kanin

28.03.2013 Celý región

New York 28. marca (TASR) - Niekdajšia prezidentka Americkej filmovej akadémie z rokov 1979-1983, scenáristka Fay Kanin zomrela v stredu doma pri Los Angeles vo veku 95 rokov. Správu potvrdila inštitúcia, ktorú zosnulá v minulosti riadila.

Rodáčka z mesta Baltimore vyrastala v štáte New York a scenáre písala už v študentských rokoch. Po zoznámení sa s neskorším manželom Michaelom Kaninom sa z páru stala v súkromí i profesii mimoriadne úspešná dvojica. Platí to napriek tomu, že sa v období mccarthyzmu obaja ocitli na tzv. čiernom zozname a dočasne nemohli v Hollywoode pracovať. Po intervencii režiséra Charlesa Vidora sa to však zmenilo a už v roku 1959 sa dvojica tešila zo zrejme najväčšieho úspechu - nominácie na Oscara - za scenár filmu Teacher's Pet, ktorý nakrútil režisér George Seaton s Clarkom Gableom a Doris Day v hlavných úlohách.

Trojnásobná laureátka ceny Emmy, ktorej práce získali nielen spomínanú nomináciu, ale uchádzali sa aj o trofej WGA alebo cenu Tony, sa v roku 1979 stala iba druhou ženou v histórii na čele Americkej filmovej akadémie po slávnej herečke Bette Davis, ktorá však v roku 1941 odstúpila z funkcie po niekoľkých týždňoch.
 

Vyberte región